You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

18.05.2024 10:12:44

Hrvatska nakon tri godine opet protiv Rusije

Domaćin traži osvetu, ulog je novo Svjetsko prvenstvo

Rusija – Hrvatska igraju večeras na stadionu Lužnjiki u Moskvi. 

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine nastavljaju se večeras od 20 sati kada počinje specijalna emisija Nove TV koja će nas uvesti u izravni prijenos utakmice Rusija - Hrvatska (20:45)

Utakmica s Rusima prva je od tri u rujanskom ciklusu za izabranike Zlatka Dalića. Tri dana poslije ovog sraza Vatreni će opet na gostovanje, ovaj put u Bratislavu gdje će odmjeriti snage sa Slovačkom u subotu 4. rujna, a tri dana poslije toga, u utorak 7. rujna, na Poljud stiže Slovenija

Prva je na meniju Rusija i stadion Lužnjiki na kojem je naša reprezentacija odigrala najveću utakmicu u svojoj povijesti. Na travnjaku na kojem su Vatreni izgubili finale Svjetskog prvenstva sada se traže bod(ovi) za nastavak puta prema novoj svjetskoj smotri, protiv Rusa koji su u svojevrsnoj tranziciji.

Rusi razočarali na Euru pa promijenili izbornika

Poslije neuspjeha na Europskom prvenstvu i ispadanja u skupini (završili su posljednji u društvu Belgije, Danske i Finske) s klupe je smijenjen Stanislav Čerčesov, izbornik koji je vodio Rusiju proteklih pet godina, između ostalog i na Svjetskom prvenstvu 2018. kada je upravo Hrvatska ugasila njihove snove u onom dramatičnom četvrtfinalu u Sočiju.

Čerčesova je na klupi naslijedio legendarni Valerij Karpin i odmah iznenadio sve nepozivanjem Artema Dzjube. Igrač koji je sve donedavno bio kapetan reprezentacije (između ostalog, i na Euru) sad je odjednom označen kao prekobrojan, a ne treba zaboraviti kako se radi o uvjerljivo najboljem ruskom strijelcu, zabio je čak 30 golova za reprezentaciju i nitko u aktualnom kadru Rusije nije mu niti blizu.

Dalić ispremiješao karte

Nije niti popis Zlatka Dalića prošao bez reakcija u javnosti. Izbornik je odlučio izostaviti čak petoricu nogometaša koji su bili u reprezentaciji na Euru. Šime VrsaljkoAnte Rebić, Lovre Kalinić, Bruno Petković, Josip Brekalo – svi su sudjelovali na Europskom prvenstvu, a sad je Dalić odlučio iz ovih ili onih razloga da mu nisu potrebni.

Izbornik je pritom naglasio kako nisu prekriženi, ali njegova je odluka da mu za ovaj ciklus od tri utakmice navedena petorka ne treba te da će pružiti priliku nekim drugim igračima i to treba poštovati. U konačnici, Dalić je taj koji će snositi najveću odgovornost ako stvari ne krenu u željenom smjeru, u smjeru Katra.

Život bez Modrića

Ono što je najveći udarac za izbornika je ozljeda Luke Modrića zbog koje će sigurno propustiti prve dvije utakmice, a moguće je i cijelu akciju. U međuvremenu se ozlijedio i napadač Ante Budimir i tako smanjio manevarski prostor izborniku.

Velika gužva na ljestvici

Poslije tri kola situacija je takva da je utakmica Rusija – Hrvatska zapravo sraz drugoplasirane i prvoplasirane reprezentacije. Vatreni imaju šest bodova i za jedan gol bolju gol-razliku od Rusa s kojima su bodovno poravnati.

Porazom u Sloveniji Hrvatska je otvorila kvalifikacije, da bi zatim odradila ono što se i očekivalo – na domaćem terenu uknjižene su pobjede nad Ciprom i Maltom što je zapravo bio minimum.

Ruski raspored bio je takav da su na startu kvalifikacija gostovali na Malti i pobijedili 3:1, uslijedila im je domaća utakmica sa Slovencima, tu su također pobijedili (2:1) da bi u trećem kolu izgubili u gostima u Slovačkoj (2:1). Njih poslije ove utakmice čeka gostovanje na Cipru pa će ugostiti Maltu.