You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

08.09.2024 03:20:23

TO BI MOGLO BITI KOBNO

Evo što za Hrvatsku znači teški poraz od Španjolske: Gol-razlika bi mogla odvesti Vatrene tamo gdje ne žele

Hrvatska je neugodnim porazom od Španjolske otvorila Europsko nogometno prvenstvo.

Hrvatska nogometna reprezentacija izgubila je od Španjolske i time si ponešto otežala po pitanju nastavka natjecanja na Euru.

Vjerojatno se dok ovo čitate kako se tek jedan poraz, k tome početni, može reflektirati na cjelokupni tijek Europskog prvenstva, ali kvaka je u formatu natjecanja i onome što donose drugo, a što treće mjesto u skupini.

Naravno, Hrvatska je i dalje u igri za prvo mjesto, ali poslije neugodnog poraza s tri razlike od Španjolske, uzevši u obzir činjenicu da se u slučaju istog broja bodova na kraju grupe kao glavni kriterij određivanja poretka gleda međusobni omjer, teško je očekivati da bi Vatreni u konačnici u ovoj skupini B mogli završiti ispred Furije.

Realnije je očekivati da će se izabranici Zlatka Dalića potući za drugo mjesto, koje također izravno vodi u osminu finala u koju još idu i četiri najbolje od šest trećeplasiranih reprezentacija.

Sa Švicarskom u Berlinu 29. lipnja...

Bude li Hrvatska na kraju druga, već zna svoj daljnji put - igrat će u subotu 29. lipnja s početkom u 18:00 u Berlinu protiv drugoplasirane reprezentacije iz skupine A. S ozbirom kako je otvoreno prvo kolo u tom društvu, najizvjesnije je da bi to mogla biti Švicarska.

Da bi Hrvatska završila druga u skupini B, trebat će nekako preskočiti Italiju koja je pobjedom nad Albanijom otvorila Euro. Dogodi li se da, primjerice, Vatreni budu imali jednak broj bodova na kraju skupine kao i Azzurri, na način da bude neriješeno u međusobnoj utakmici u Leipzigu 24. lipnja, u tom slučaju će o tome tko će biti drugi, a tko treći odlučivati gol-razlika.

...ili protiv teškaša pobjednika skupine?

I tu dolazimo do toga zbog čega bi ovaj poraz s tri razlike od Španjolaca mogao imati dalekosežne posljedice. Naime, završi li Hrvatska zbog toga na trećem mjestu u grupi, nema sumnje da slijedi težak ispit na startu nokaut faze.

Ukoliko se dogodi da trećeplasirana reprezentacija iz skupine B prođe dalje, zna se na koga se ide dalje. Ponedjeljak 1. srpnja u 21:00 u Frankfurtu protiv pobjednika skupine F (Portugal?) ili utorak 2. srpnja u 18:00 u Münchenu protiv pobjednika skupine E (Belgija?). Što god od to dvoje bilo, teže je od scenarija da u osmini finala igramo 29. lipnja protiv Švicarske.