You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

19.04.2024 21:33:25

Cijeli svijet pratit će povratak najvećeg na UFC-u 285

Borba za pojas na debiju u teškoj kategoriji

Poslije dvije internacionalne priredbe na startu 2023. godine, u Rio de Janeiru i u Perthu, najpopularnija promocija slobodne borbe vraća se u borilačku meku, a na UFC 285 u Las Vegasu vraća se Jon Jones na svom debiju u teškoj kategoriji protiv Ciryla Ganea.

Sve to i još mnogo više moći ćete gledati u izravnom prijenosu na gol.hr-u u nedjelju od četiri ujutro, odnosno kasnije tijekom nedjelje u snimci na Novoj TV.

A za svoj povratak u prijestolnicu grijeha UFC se pobrinuo za spektakularan glavni program večeri, koju će zaokružiti dvije borbe za pojas. Uz Jonesa i Ganea, pojas će pokušati uzeti i Alexa Grasso u sunaslovnoj borbi večeri protiv dominantne prvakinje u muhi Valentine Ševčenko.

Jon Jones debitira u teškoj

Najbolji poluteškaš svih vremena i za mnoge najbolji MMA borac svih vremena uopće Jon Jones poslije pauze od tri godine vraća se u UFC-ov oktogon. Ulog koji ga je vratio u igru bio je zlatni pojas u kraljevskoj kategoriji odmah na debiju na toj kilaži, a na megdan će mu sjajni bivši privremeni prvak Cyril Gane.

Jones će ući u oktogon prvi put poslije svoje ultratijesne pobjede protiv Dominicka Reyesa na UFC-u 247, a iako je njegov impresivni rezime teško preispitivati, njegov povratak u slobodnu borbu podigao je mnoge obrve.

Pitanja na koja će im Jones morati odgovoriti su – kako će izgledati s 35 na grbači, kako će izgledati poslije tri godine pauze nakon dvije neuvjerljive pobjede na sudačkim karticama i kako će se snaći s "velikim dečkima".

Gane je s druge strane cijelu karijeru teškaš i već je propustio jednu priliku da postane neosporeni prvak UFC-ove teške kategorije, završio je na krivoj strani sudačke odluke u borbi s Francisom Ngannouom na UFC-u 270, ali vratio se pobjedom protiv Taija Tuivase na domaćem terenu u Parizu i sad se sprema iskoristiti maksimum od svoje druge prilike na najvećoj pozornici protiv najvećeg svih vremena.

Novi tip boraca neće biti jedino što će biti pitanje za Jonesa u ovoj borbi, više neće imati svoju prednost u dosegu i visini, koju je imao u poluteškoj i koju je tako vješto koristio, a na sve to – borci sličnog raspona kao njegov, koji mu nisu dopuštali da ih drži na distanci, najčešće su protiv njega najbolje prolazili. Stoga, ako ovaj Superman ima kriptonit, to su onda visoki borci.

Gane nije isključivo visok, on je teškaš koji se kreće kao srednjaš i ovo će za Jonesa biti najteži mogući ispit. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se Jones s tim problemom "potući" jer je vjerojatno i njegov kamp svjestan problema s kojim su suočeni.

Nova žrtva za Kraljicu muhe ili novi problem?

Valentina Ševčenko Alexa Grasso donose puno manje upitnika nego glavna borba večeri, ali pojedini ostaju. Tu je teren prilično jasno posložen. Schevchenko je praktički počistila žensku muha-kategoriju i tko god da joj stane nasuprot bit će ogroman autsajder. Tako će biti i s posljednjom izazivačicom koja je iskočila Alexom Grasso, ali poslije muke sjajne prvakinje u posljednjem meču, u kojem "neukrotiva sila prirode" poslije dugo vremena nije izgledala kao neukrotiva sila prirode, javljaju se prvi kritičari.

Kraljica muhe vraća se u Las Vegas po svoju 10. uzastopnu pobjedu i osmu uzastopnu obranu titule u muhi, a sudeći po njezinoj dominaciji u težinskoj kategoriji do 57 kilograma, vrlo je izvjesno kako će je uspjeti dohvatiti. Posljednja ju je testirala Brazilka Talia Santos, uspjela dogurati do podijeljene sudačke odluke koja je otišla na stranu neosporene prvakinje i priuštila joj prilično dobar test.

Grasso će svoj uspon k vrhu kategorije i ovoj prilici zahvaliti prelasku u muhu 2020. godine. Otad je nanizala četiri pobjede zaredom, a jednoglasnom odlukom protiv Viviene Araujo zacementirala je svoj status sljedeće izazivačice u redu za Valentininu krunu.

Imat će se ovaj vikend pridružiti rastućem broju meksičkih prvaka, poslije Brandona Morena i Jaira Rodrigeza te postati prva ženska UFC-ova prvakinja iz te zemlje koja, dobro je poznato, ima bogat borilački pedigre.

Je li vrijeme za novu vladaricu ove kategorije, usporava li Schevchenko ili je zadnja borba bila samo privremeni gubitak motivacije i još mnogo toga, saznat ćemo u nedjelju rano ujutro po hrvatskom vremenu.

NCAA zvijezda konačno u prime timeu

Prije tih dviju poslastica u programu su Geoff Neal i Shavkat Rakmonov, koji će međusobno pokušati riješiti tko će od njih dvojice iskočiti u rankingu velter-kategorije. Neal stiže u oktogon na krilima niza od dvije pobjede, zadnja protiv Vicentea Luquea, a sjajni Rakhmonov trenutačno je neporažen sa savršenim skorom 16 pobjeda, bez poraza. Obojica su u TOP 10, a pobjednik će se približiti na samo koračić do borbe za pojas Leona Edwardsa.

U okršaju lake kategorije Mateusz Gamrot stat će nasuprot Jalinu Turneru u ključnom okršaju na toj kilaži za rast u poretku. Gamrot je uskočio u rupu koju je napravilo povlačenje Dana Hookera i pokušat će se oporaviti od svojeg poraza na UFC-u 280 od, mnogi smatraju sljedećeg izazivača za pojas lake Beneila Dariusha ili jednog od barem. Turner s druge strane ima pet prekida zaredom i pet pobjeda i ovom bi pobjedom eliminirao izravnog konkurenta za kasniji napad na pojas.

Program otvara još jedna poslastica, bivši NCAA hrvački prvak Bo Nickal debitirat će u UFC-ovu glavnom programu na PPV priredbi. Jedan od najintrigantnijih boraca na sceni, bivši trostruki hrvački sveučilišni prvak, četverostruki All-Americkan, nakon sjajne uvodne tri borbe u MMA-u dobit će priliku na velikoj sceni. Njegov suparnik Jamie Pickett također nije nepoznat, i on je diplomac Dana White Contender Seriesa kao Nickal, no na startu svoje UFC karijere ima samo dvije pobjede u šest borbi i mnogi smatraju kako je ovo šefov pokušaj bildanja Nickalovih dionica.

UFC 285, glavni program:

Jon Jones vs. Ciryl Gane (za pojas prvaka u teškoj)

Valentina Ševčenko (c) vs. Alexa Grasso (za pojas prvakinje u muhi)

Geoff Neal vs. Shavkat Rakhmonov (velter)

Mateusz Gamrot vs. Jalin Turner (laka)

Bo Nickal vs. Jamie Pickett (srednja)