You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

26.04.2024 07:22:18

Pala je Italija, Spaladium izgleda sve zlatnije

Najveći skalp ove generacije Barakuda!

Hrvatska vaterpolska reprezentacija borit će se za europsko zlato u subotnjem finalu protiv Mađarske.

Kakva ludnica, kakva drama, kakav rasplet polufinalnih mečeva na Europskom vaterpolskom prvenstvu u Splitu.

Finalisti Svjetskog prvenstva održanog ovog ljeta Španjolska i Italija ušli su kao (blagi) favoriti u utakmice protiv Mađarske i Hrvatske, a u konačnici će igrati za broncu i jedna od ove dvije vaterpolske velesile ostat će bez medalje dok će se za najsjajnije odličje "potući" Barakude i Mađari.

Prvo su Mađari nošeni lijepom podrškom svojih navijača nokautirali Furiju, da bi potom i izabranici Ivice Tucka srušili Settebello i izborili završni boj za zlato.

Čekali smo taj meč s Talijanima da vidimo gdje je i koliko u ovom trenutku vrijedi naša reprezentacija, a dobili smo pravi i priželjkivani odgovor - vrijedi finala europske smotre.

Na ovom Europskom prvenstvu Spaladium Areni Hrvatska je do ovog finala pobjeđivala Maltu, Francusku i Gruziju, odigravši u međuvremenu remi s Grčkom. Dakle, Francuzi su do ovog polufinala bili najkvalitetnija reprezentacija koju su Barakude svladale i sraz s Talijanima bio je pravi ispit - ispit kvalitete, ali i zrelosti, da vidimo hoće li naši reprezentativci ostati pribrani u sjajnoj atmosferi koju je ponovno priredilo oko 9000 navijača.

Ne samo da su Jerko Marinić-KragićAndrija Bašić i društvo dokazali da mogu, već u ključnim trenucima nisu gubili glavu, pobrinuvši se da nervoza kudikamo više obuzme Talijane.

Luda utakmica puna preokreta na kraju je otišla na našu stranu, zadnji gol zabio je Konstantin Harkov i bacio Spaladium u trans.

Nova Hrvatska na korak do europskog zlata

Kada je prije godinu dana, po završetku Olimpijskih igara, započeo proces pomlađivanja hrvatske reprezentacije u sklopu kojeg je uvedeno dosta novih igrača, bilo je intrigantno vidjeti kako će Barakudama proteći ova 2022. godina koja je u razmaku od tri mjeseca donijela dva velika natjecanja, Svjetsko prvenstvo i Europsko prvenstvo.

Na svjetskoj smotri osvojeno je četvrto mjesto, ovdje u Splitu će biti prvo ili drugo što je uspjeh sam po sebi i nešto oko čega se nema puno lamentirati.

No, baš ovaj splitski trijumf nad Italijom kojim je osigurana medalja ujedno je i najvrijednija pobjeda Barakuda u cijeloj ovoj kalendarskoj godini. Istina, u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Budimpešti su naši reprezentativci pobijedili Srbiju, ali to i nije neko mjerilo s obzirom da su oni napravili drastičan rez u reprezentaciji i poslije osvojenog zlata na Olimpijskim igrama im se oprostilo čak sedam igrača, a na ovom Europskom prvenstvu su završili na tek devetom mjestu.

Italija, koja konstantno doživljava uzlet proteklih godina, zaustavljena je u Spaladiumu, kao najveći skalp naše reprezentacije u 2022. Nadamo se da će najveći neće i ostati odnosno da će to biti još manje od 40 sati.