You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

28.03.2024 22:12:29

SINGAPURSKI GIGANT

Što znamo o ONE Championshipu, novoj organizaciji Roberta Soldića?

Roberto Soldić iznenadio je veliki dio svojih fanova odlukom o nastavku karijere u azijskoj borilačkoj promociji.

Svima je nama itekako jasno kako je UFC najveća MMA organizacija na svijetu. Iako većina organizacija svoje prvake naziva svjetskim prvacima, jasno nam je da se uistinu takvim može smatrati samo onaj tko nosi pojas UFC-a.

Svjestan je toga vjerojatno i Roberto Soldić, no unatoč tome nije prihvatio ponudu za nastavak karijere koja je došla od organizacije vođene od strane Dane Whitea. On je umjesto toga odabrao singapurski ONE Championship, promociju o kojoj oni koji sve prate površno zapravo ne znaju puno.

Promociju je u Singapuru osnovao tajlandsko-američki milijunaš

Promocija je to koju je 2011. godine, sa sjedištem u Singapuru, osnovao Chatri Sityodtong, danas 51-godišnji Tajlanđanin, biznismen koji se školovao na američkom Harvardu te koji je do svoje 40. godine stekao pola milijarde dolara bogatstva zahvaljujući kvalitetnim ulaganjima, prije svega na Wall Streetu.

A onda je odlučio staviti to sve sa strane i, kao netko tko je sve do odlaska u Ameriku trenirao borilačke vještine, uložiti u osnivanje borilačke organizacije. Odlučio je ostaviti posao za koji se školovao te posvetiti svojoj strasti. Tako je nastao ONE, u tom trenutku jednostavno poznat i kao ONE FC.

Do danas je ONE održao 207 priredbi, krenuvši prvobitno kao MMA promocija, da bi s vremenom u svoj program ubacivali i druge sporte. 

Više različitih sportova i puno prvaka

ONE Championship tako danas održava borbe u MMA-umuay thaiju (tajlandskom boksu)kickboxingu i submission grapplingu, a spominje se skorašnje uvođenje i boksa. To je ono što je također Soldić naveo kao glavni razlog odabira ove promocije, želi pokušati osvojiti titulu u više različitih sportova.

Kad se to sve podijeli, promocija danas ima ukupno 18 prvaka i šest prvakinja, ovisno o sportovima i kategorijama u kojima su prvake postavili.

Što se tiče gledanosti, radi se o promociji koja na globalnoj razini upisuje više gledanja nego UFC. Naravno, razlog toga je što su prije svega orijentirani na Aziju, kao najmnogoljudniji kontitent, a prednost ispred UFC-a stvaraju najviše na račun toga što su se uspjeli probiti na indijsko tržište.

Priredbe se u Europi za sada emitiraju besplatno

Također, ono što je sjajna stvar za našu publiku, ako naravno to u međuvremenu ne promijene, je činjenica da se njihove priredbe u Europi prate besplatno putem YouTubea, a još pozitivnije je što se održavaju u azijskom "prime timeu", pa ih europski fanovi imaju prilike pratite u poslijepodnevnim satima.

Primjer jedne cijele priredbe možete vidjeti ispod odlomka. One velike koju su organizirali za svoju desetu godišnjicu postojanja.

ONE svoje borce isto tako jako dobro plaća. Za razliku od UFC-a, gdje borci nerijetko imaju i medijske ratove s predsjednikom Danom Whiteom, od ONE-ovih boraca ne možete čuti lošu riječ o Sityodtongu, koji ima jedan potpuno drugačiji modus operandi vođenja promocije.

Chatriju su borci na prvom mjestu i upravo zbog toga je uspio neka velika imena privući svojoj promociji, a posebno je u posljednje vrijeme dobar kod angažiranje "free agenata" poput Soldića.

O tome radi li se o najvećoj promociji svijeta, kako je pri svom obrazloženju odabira otkrio Soldić, možemo razgovarati i tražiti argumente kojih svakako ima u korist ONE-a, posebno kad se pogleda šira slika. 

ONE Championship je ogroman, ali...

No, ono u što možemo biti sigurno je da Soldića nitko neće sa sigurnošću smatrati najboljim borcem svijeta određene kategorije sve dok ne savlada onoga koji u tom trenutku u svom vlasništvu ima pojas UFC-a.

Također, važno je navesti kako se ONE u posljednje vrijeme krenuo globalizirati pa smo tako imali prilike vidjeti priredbe u Nizozemskoj i Americi, dok se neke ulazne "Road to ONE" priredbe održavaju često u drugom država, većinom u Engleskoj. One najveće za sada su ipak rezervirane u prvom planu za Singapur ili neke druge velike azijske gradove.

Uskoro stižu ponovno u Ameriku te Australiju i Englesku pa nema sumnje kako polagano širenje na zapadno tržište svakako stoji u strateškom planu vodstva promocije.

ONE ima drugačije težinske kategorije

Azijski gigant specifičan je i po načinu kako su odredili kategorije. Naime, nakon tragičnog događaja s kraja 2015. godine, kad je 21-godišnji kineski borac Yang Jian Bing preminuo tijekom procesa skidanja kilograma, ONE je uveo svoje vlastite jedinstvene kategorije.

Većinom to izgleda tako da su jednostavno pomaknuli granice i svojim dotadašnjim borcima naredili da moraju ostati u istim kategorijama. Tako je laka kategorije sa 70 podignuta na 77 kilograma, što je u većini svijeta velter kategorija, velter je pomaknut na 84, što je rezultiralo pomicanjem srednje i tako dalje sve do poluteške, namještene na 102 kilograma te teške preko toga.

Kad smo već kod teške kategorije, ona je baš nedavno dobila svog hrvatskog predstavnika, budući da je ugovor s ONE-om potpisao Martin Batur, Zadranin koji trenira zajedno sa Soldićem u UFD timu.

Vaganja iza zatvorenih vrata, nejasne doping kontrole

Ono što je tu minus i što im veliki broj fanova zamjera je što se službena vaganja odvajaju iza zatvorenih vrata, kao i to što nema previše službenih informacija o anti-doping testovima. 2019. godine spominjalo se kako ONE započinje suradnju s WADA organizacijom po pitanju testiranja boraca, ali to nikada nije potvrđeno, iako je bivši UFC prvak Demetrious Johnson izjavio kako ga se u ONE testira još striktnije i delikatnije nego što je to bilo dok se borio u UFC-u.

Dakle, od boraca imamo informacija kako testiranja itekako postoje, no sumnju dok fanova budi činjenica da se teško možemo sjetiti nekog značajnijeg ili ikakvog doping pada kod ONE-ovih boraca.

Sve u svemu, ONE Championship uistinu je ogromna organizacija pa ne treba čuditi što bi mnogim ambicioznim borcima bila izbor broj 2, a nekima poput Roberta Soldića i prvi izbor. 

Kako će izgledati Soldićeva karijera u njihovom borilištu izuzetno se veselimo saznati.