You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

28.03.2024 16:21:22

FINALE OBILJEŽILA TUČNJAVA

Đoković u sjajnom meču četvrtu godinu zaredom osvojio Wimbledon i približio se Nadalu

Novak Đoković je osvojio Wimbledon pobjedom u velikom finalu protiv Nicka Kyrgiosa.

Četvrtu godinu zaredom i sedmi put u karijeri Novak Đoković je osvojio Wimbledon!

U finalnom meču Đoković je sa 4-6, 6-3, 6-4, 7-6(3) pobijedio Nicka Kyrgiosa i došao do 21. Grand Slam naslova u svojoj impresivnoj karijeri.

Na vječnoj ljestvici Grand Slam pobjednika vodeći je Rafael Nadal s 22 naslova.

Finale s Kyrgiosom obilježila je i tučnjava koja se u jednom trenutku dogodila među gledateljima. Režiser prijenosa nije htio prikazati fizički obračun u kojem je sudjelovalo 10-ak osoba i koji je završen nakon što su na tribine uletjeli pripadnici osiguranja, udaljivši sudionike ovog nesvakidašnjeg događaja za svijet tenisa, a naročito za teniski hram kao što je Wimbledon.

Đokovićev sedmi Wimbledon i 88. turnir u karijeri

Posljednji poraz u All England Clubu Đoković je doživio 2017. u četvrtfinalu od Čeha Tomaša Berdycha. Nakon toga nanizao je 28 pobjeda na trećem grand slam turniru sezone.

Za srpskog tenisača ovo je 88. osvojeni turnir u karijeri, dok je Australac ostao na šest osvojenih turnira. Posljednji je osvojio 2019. u Washingtonu.

Prvi je do prednosti stigao Australac koji je pri rezultatu 2-2 načinio break, a potom obranio prednost. Kyrgios je u prvom setu imao sedam as servisa, 14 winnera, te samo četiri neprisiljene pogreške od kojih je dvije napravio u zadnjem gemu seta.

Zanimljivo, bio je to treći susret u nizu u kojem je Đoković krenuo s 0-1. U četvrtfinalu je čak gubio 0-2 protiv Talijana Jannika Sinnera, a u polufinalu 0-1 od Britanca Camerona Norrie, no oba je meča okrenuo u svoju korist. Baš kao i ogled protiv Kyrgiosa.

Srpski tenisač je u drugom setu zaigrao daleko bolje, prvi vodstvu 2-1 napravio je break, a potom imao i 4-1. Kyrgios je u devetoj igri mogao nadoknaditi izgubljeni gem, imao je 0-40, a potom još jednu break loptu, no propustio je sve četiri. Đoković je dobio gem i seta za 6-3 i 1-1 u setovima. To je toliko iznerviralo Australca da je između gemova vikao i svađao se tko zna s kim.

Na otvaranju trećeg seta Đoković je imao dvije lopte za obrat, no Australac se izvukao i poveo 1-0. Ključni gem u trećem setu dogodio se pri rezultatu 4-4. Kyrgios je imao 40-0, no izgubio je pet poena u nizu za break. Đoković je potom obranio servis i dobio set rezultatom 6-4. Australac je u svom stilu cijeli treći set "ludovao", zbog čega je u jednom trenutku i dobio opomenu.

U četvrtom setu Kyrgios se uspio primiriti i to se odmah vidjelo na njegovoj igri. Ponovo je zaigrao odlično, baš kao i Đoković, oba tenisača su držala svoje servise bez break lopti i set je otišao u trinaestu igru.

Tiebreak je krenuo Đokovićevim mini breakom i vodstvom 2-0. Australac je vratio izgubljeni poen, ali zatim izgubio dva poena na svoj servis (1-4). Kada je Đoković poveo 6-1 bilo je jasno kako nema povratka. Australac je uspio osvojiti još dva poena, no to nije bilo dovoljno. Đoković je dobio trinaestu igru sa 7-3 za veliko slavlje,